Здравейте уважаема г-це!
Ще Ви отговоря на зададените от Вас въпроси, свързани с хората със специфични потребности и нужди, термин според моето скромно мнение, а и на EC е правилен). Но в BG (в институциите) е прието `хора с увреждания`.
1. ПИТАТЕ дали инфраструктурата на нашия град е пригодена за нуждите на хора с уврежданитя. Тук влизат свтофари със звукова сигнализация, ниски тротоари, рампи с нормален наклон и т.н.
- отговор: гр. Лясковец, обл. В. Търново,е град с около 8 хил души. Съставни 5 села, - най-голямото е отстоящо на 20-на км.
- Кметствата в селата не са пригодени за хора с ивналидни колички, тротоарите само на места са скосени и пригодени. Службите в сградите на кметствата са І-вия етаж, служителите при необходимост излизат пред сградата и обслужват гражданите на колички.
- В ОБЩИНСКИЯ ЦЕНТЪР (гр. Лясковец): *на двете главни улици почти 90% от тротоарите са скосени. Предстои пълна реконструкция на пътната инфраструктура. Обществените сгради, освен Данъчното и Д-я "Социално подпомагане" имат рампи и са пригодени за колички, трудноподвижни лица. Сградата на общината е пригодена с подстъпи и рампа за хората с увреждания - най-посещаваните отдели (информационен център и ГРАО)са наравно с тротоара.
В малкия град нямаме сфетофари със сигнализация (има само 1 в областния център - В. Търново).
На 2-рия въпрос, свързан с отношението на хората към нас, т.е. различно ли е отношението на и към останалите, и в какъв аспект:
- Аз съм с увреждане по рождение (с десностранна пареза на крайниците и имам ТЕЛК 50%)и съм се сблъсквал с много проблеми и съм попадал в какви ли не ситуации.
По наблюдение и от професионалните ми срещи и контакти моето скромно мнение е, че има междуличностни конфликти в нас самите, между нас и извън кръга ни (на хората с увреждания), т.е.:
- Най-трудно е на едно дете с увреждане сред съучениците си, в училище и в общността си. Децата не приемат `различния`, `неможещия да щурее, скача, бяга` и т.н. `Здравите` деца стават агресивни към "детето с увреждане". Започва една борба, а понякога и `война` на Детето с другите, не само физическа, но и интелектуална. Отнето му е физическата възможност за пълноценен социален живот, но онова, което е вътре в него, никой не може да го отнеме. Неговият дух стои високо над физическите предели и въпреки всичките трудности, които то преодолява (в обкръжаващия го свят), то живее пълноценно. А пълноценния му живот зависи от РОДИТЕЛИТЕ (изграждане на личността му), И ОТ УЧИТЕЛИТЕ. Не е малко и значението на приятелския кръг, общността.
Обществото НЕ ДАВА ДОСТАТЪЧНО на Децата с увреждания, специфични потребности и нужди.
- Конфликт със `самия себе си`, и то най-голям се получава когато увреждането лицето го е ПРИДОБИЛО в трудоспособна възраст. Представете си: `вечерта` си бил здрав, борбен, пълен с желания, мечти и на `сутринта` си `НИЩО`, `никой`, и `за никъде`. ТОГАВА в съзнанието си човек изтласква `ПРИДОБИТОТО УВРЕЖДАНЕ`напред. Истинското `АЗ` минава на `втора линия` и той започна на семейството, общността и институциите: "Длъжни сте ми","Не мога", "Аз съм дал..., сега Вие ще дадете..." и т.н.
- По-лесно е за нас хората, с увреждане по рождение - ние от малки се `доказваме`, че не сме по-различни от теб, другия, другите.
- Обществото ОЩЕ НИЕ Е ДЛЪЖНИК,На обществото ние трябва да `покажем`, `докажем`, че не сме
по-различни от останалите. НАЛИИИИИИИИИИИИ?
3. На въпроса: Има ли някакви организации във нашият град организации за хора с увреждания /организации, помагащи на хора с увреждания/ и с какво точно се занимават те и по какъв начин подобряват живота ни?
В гр.Лясковец имаме 2 неправителствени организации (НПО), които са НА и ЗА хората с увреждания:
- Общинска организация на Съюза на инвалидите в България;
- Сдружение "Граждани за обществени инициативи Св. Св. Петър и Павел"
4. На въпроса, свързан с помощите, получавани от държавата - стигат ли те за нещата, от които се нуждаят хората с увреждания сама си отговорете на въпроса, т.е. БИХТЕ ЛИ ЖИВЕЛИ 31 ДНИ пълноценно, ако от пенсията (средно е 170 лв) 70% са за скъпи лекарства, а останолото за консумираната вода, ел.енергия и храна?
МИЛА ГОСПОЖИЦЕ,
АКО ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ ТЕМАТА и ако не съм бил многословен и досаден, може да продължим темата и на e-mail ми -
kochemidov@abv.bg или на служ. скайп: ЦСРИ Лясковец
С УВАЖЕНИЕ:
Стефан Кочемидов